Boeken Sorteren

Automatisch boeken sorteren; In de boeken sector wordt al jaren gebruik gemaakt van sorteermachines. Hexapole heeft wereldwijd bij verschillende boekengroothandels de implementatie verzorgd voor het automatisch uitsorteren van boeken. Omdat boeken gevoelig zijn voor valschade is het van groot belang dat de juiste sorteermachine wordt gebruikt. Een flatsorter (ook wel bomb-bay sorter genoemd) is hier uitermate geschikt voor. Deze machine zorgt ervoor dat boeken plat in de bestemming / doos vallen.

Pakketten en post sorteren
R

Orders worden dynamisch toegewezen aan bestemmingen

R

Inhoud van de doos hoeft niet van te voren te worden berekend

R

Operators kunnen meer boeken per uur met de sorteermachine verwerken

R

Order / bestemming allocatie is geheel dynamisch

Boeken Sorteren

De boeken worden of handmatig in de tray gelegd of worden door een automatisch invoersysteem ingevoerd. Zodra de tray zich boven de betreffende bestemming bevindt wordt deze geopend en valt het boek in de daartoe bestemde doos.

Een groot verschil met bijvoorbeeld de retailsector is dat een boekengroothandel meestal geen eigen filialen heeft en afhankelijk is van de order vanuit de winkel. Een fysieke sorteerbestemming kan daardoor meestal niet statisch gekoppeld worden aan een filiaal. De Hexapole Standaard Boeksorteer Software beschikt over een module voor het dynamisch toewijzen van orders aan bestemmingen; dynamic allocation.

Boeken sorteren, de voordelen op een rij:

 • Orders worden dynamisch toegewezen aan bestemmingen op het moment dat het eerste boek van de order in de sorteermachine wordt gelegd.
 • De inhoud van iedere doos hoeft niet van te voren worden berekend. Boeken worden aan de dozen toegevoegd totdat een vooraf bepaald volume bereikt is.
 • Zodra een doos vol is wordt een volgende afwerpbestemming automatisch aan dezelfde order gekoppeld. Hierdoor kunnen overige boeken direct worden afgeworpen in plaats van rond te blijven gaan tot de specifieke bestemming weer beschikbaar komt.
 • De bezetting van de trays van de sorteermachine wordt hiermee laag gehouden, operators kunnen hierdoor meer boeken per uur met de sorteermachine verwerken.
 • Order / bestemming allocatie is geheel dynamisch, dit zorgt voor een hogere doorvoer in situaties waarbij er meer orders zijn dan bestemmingen.

Hexapole Standaard Boeksorteer Software

Om te zorgen dat dozen niet te vol raken werkt onze Hexapole Standaard Boeksorteer Software zowel met individuele boekvolumes als met een volume voor de dozen:

 • Individuele volume per boek is bekend.
 • Het volume per boek kan handmatig worden aangepast door de operator.
 • Als het volume niet bekend is wordt gebruik gemaakt van een standaard volume.
 • De software kan overweg met verschillende dozen van verschillend volume.
 • Dozen worden tot een bepaald opgegeven percentage gevuld.
 • Een bestemming / doos kan altijd handmatig door de operator als vol worden gemarkeerd.

Rapportage aan het ERP of WMS

Hexapole Standaard Boeksorteer Software maakt voor iedere doos een inhoud rapportage naar het bovenliggende ERP of WMS. Aan het einde van een run wordt ook altijd een tekorten rapportage opgestuurd (oftewel: welke boeken zijn niet aangevoerd die wel werden verwacht).

Onze Hexapole Standaard Sorteer Software is, ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden, geheel open voor klant specifieke aanpassingen. De software bestaat uit een gedegen basis die ontstaan is uit al bijna 30 jaar ervaring. Daarbovenop kan een standaard óf een klant specifiek sorteeralgoritme geplaatst worden. Ook de communicatie met bovenliggende ERP of WMS systeem kan klant specifiek worden ingericht.

Meer weten?

Wilt u meer weten over sorteeroplossingen voor de boeken sector? Neem gerust contact met ons op. Of bel direct met 072 – 303 40 50.