Hexapole Automatisering: in 30 jaar van maatwerk software naar tailormade cloudoplossing

Sinds 2017 floreert Hexapole Automatisering onder leiding van één directeur, de nu 36-jarige Bas Bloemink. En dat is best bijzonder als je bedenkt dat Hexapole in 1994 startte als een maatschap met zes partners. Cees Brockhus nam eind 2017 afscheid als laatste vertegenwoordiger van de oorspronkelijke directie. Hieronder geeft hij nog een terugblik op het stormachtige verhaal van de Beverwijkse onderneming, die in 2019 iets te vieren heeft. Hexapole bestaat namelijk een kwarteeuw en het bedrijf heeft dit jubileum vorig jaar een solide ondergrond gegeven.

Snelle groei

In 1993 maakten zes medewerkers van Westvries Computer Consultants nuttig gebruik van een onvrijwillig vertrek en richtten gezamenlijk Hexapole Automatisering op. Enkele jaren later, na een pijlsnelle ontwikkeling, had het bedrijf al een tweede vestiging in Luxemburg, die uiteindelijk verzelfstandigd werd. Cees Brockhus werd vrijgemaakt om de ontwikkeling van de totale onderneming goed te begeleiden. Tien jaar na de start werkten er 35 mensen bij Hexapole, onder leiding van drie partners.

Sorteersystemen en containerbeheer

Het ontwikkelen van specifieke softwarevraagstukken werd Hexapole’s speerpunt. Voor unieke kleinere opdrachtgevers zoals het Canadese dyslexieprogramma Great Word House, maar ook voor bijvoorbeeld hoogovenbouwer Danieli Corus. Hexapole groeide bovendien uit tot een opvallende specialist op een aantal logistieke terreinen: sorteersystemen (voor onder meer kleding, boeken en pakketten), telmachines in de agrarische sector en container-beheersystemen. Er kwamen interessante klanten bij, zoals de Zwitserse supermarktketen Migros, maar ook een van de grootste pakketvervoerders uit de UK en de HVC Groep in Alkmaar.

Nieuwe kansen in de cloud

De economische crisis ging natuurlijk niet aan Beverwijk voorbij. Met een kleinere en flexibele organisatie werd Hexapole geprikkeld om nieuwe mogelijkheden voor de markt te onderzoeken en het eigen aanbod te diversifiëren: zelf apparatuur ontwikkelen, door joint ventures met andere partijen, ICT-netwerkbeheer en natuurlijk het uitdenken van moderne cloudapplicaties.
Cees Brockhus was inmiddels al enige tijd in deeltijd gedetacheerd bij Tata Steel en Bas Bloemink kwam bij Hexapole in dienst als programmeur. Zijn ambitie viel op; hij werd projectleider en bleek voor Brockhus uiteindelijk de gedroomde opvolger. Een jonge hond met ouderwetse waarden, gefocust op langetermijnrelaties met bestaande en nieuwe opdrachtgevers.

Complete oplossingen, altijd op maat

Anno 2019 is de weg omhoog allang weer gevonden. Hexapole werkt voor een nieuwe generatie klanten, die processen graag van kop tot staart uitbesteden. Op maat, voor vaste bedragen en tegen goede afspraken. En in die combinatie is Hexapole uitgegroeid tot een sterke en betrouwbare speler. De ideale ICT-teamgenoot voor elke onderneming eigenlijk.
Achteroverleunen is er bij Hexapole in 2019 niet bij, feestvieren dus wél. Want wanneer je als ICT-bedrijf je dienstverlening ook na 30 jaar weer naar een hoger niveau hebt getild, mag je jezelf best een flinke schouderklop geven.