Hexapole Automatisering: al 30 jaar rotsvast in ICT

In mei 2019 bestaat Hexapole Automatisering exact 30 jaar. Dat is voor elke onderneming een prachtige mijlpaal, en zeker voor een bedrijf in de altijd bewegende ICT-wereld. Een combinatie van alert ondernemerschap, waardevolle relaties en continu ontwikkelende expertise bracht Hexapole tot waar het nu staat. In deze feestmaand kijken we nog eens terug op wat er is opgebouwd.
Zoals veel Nederlandse ondernemingen is ook Hexapole in een huiskamer ontstaan. In die van Jos Baars in Castricum, om precies te zijn. Hij en vijf collega’s stonden in 1993 op straat toen hun werkgever Westvries Computer Consultants, kort na te zijn overgenomen, failliet ging. Het bleek een blessing in disguise, want het maakte de weg vrij voor sluimerende ondernemersambities. De uiteindelijke conclusie in die huiskamer was dat men als maatschap veel sterker zou staan dan als eenpitters. Een besluit met verstrekkende positieve gevolgen, weten we nu! Na een aanloopfase werd in mei 1994 Hexapole Automatisering opgericht, met Bert Rector als eerste directeur. (Een bonusweetje voor de lezers: de naam van het bedrijf is afgeleid van ‘hexa’, het Griekse telwoord voor zes.) Eveline van Aken, Peter de Vos, Jan van der Pluijm en Cees Brockhus completeerden het zeskoppige management.

Goede start door bestaand netwerk

Dankzij het eigen opgebouwde netwerk schoot Hexapole Automatisering meteen uit de startblokken. Een van die connecties: het Europees Bureau voor de Statistiek in Luxemburg, een onderdeel van de Europese Commissie. Daar was dringend behoefte aan vereenvoudiging van de administratieve rompslomp rond de aangifte in- en uitvoer. Aan Hexapole de uitdagende vraag om hiervoor een softwarepakket te ontwikkelen. Let wel: met floppydiscs, want we hebben het immers over de jaren negentig. Deze opdracht was dermate specialistisch dat Peter de Vos en Bert Rector zich in Luxemburg vestigden en Hexapole SARL uiteindelijk als zelfstandige onderneming verder ging. Inmiddels was het kantoor van Hexapole Automatisering in Beverwijk gevestigd en traden de eerste werknemers in dienst. Een gedenkwaardig moment in de ontwikkeling van het bedrijf.

Van pionieren naar stabiliseren

In de jaren die volgden, ging het Hexapole stevig voor de wind. Pionieren werd groeien, waarbij een drietal opdrachtgevers en type werkzaamheden een cruciale rol speelde. Allereerst Hoogovens, waarover we in een eerder artikel spraken. De softwareontwikkeling en detachering die we al jaren voor hen (en nu Tata Steel) uitvoeren, zorgden voor een evenwichtige stroom van inkomsten, ook toen er economisch zwaardere tijden aanbraken. Een nieuwe doorbraak voor Hexapole was het eerste sorteersysteem waarvoor we in 1997 de software mochten ontwerpen. Een specialisme dat we sindsdien bij een groot aantal internationale bedrijven hebben geïntroduceerd, waaronder het Zwitserse Migros. En tenslotte Vialis, waarmee we de weg van de industriële automatisering insloegen. Wat Hexapole voor deze interessante opdrachtgever heeft gerealiseerd, komt in een volgend artikel uitgebreid aan bod.

Koploper in techniek

In 30 jaar zette Hexapole ICT-hoogstandjes neer die door onze opdrachtgevers meer dan eens werden beloond met ‘douze points’. Ondertussen namen de oorspronkelijke directieleden met tussenpozen afscheid, tot Cees Brockhus als laatste het stokje in 2018 doorgaf aan Bas Bloemink, de nieuwe generatie. Hij bouwt nu verder op de pijlers die altijd cruciaal zijn geweest voor Hexapole Automatisering: een stabiele klantenkring en veerkrachtige technische expertise. Dit maakt ons ook voor de ondernemer anno 2019 een oerdegelijke en vindingrijke ICT-partner. Wie hiervan graag nóg meer bewijzen wil zien, nodigen we van harte uit om onze jubileumverhalen dit jaar goed te blijven volgen!