Hexapole en DLS slaan de handen ineen

Anderhalf jaar geleden werkte Hexapole Automatisering voor het eerst samen met DLS uit Doetinchem, specialist in het ontwikkelen van geautomatiseerde orderverzamelsystemen en rollerbanen. Software meets hardware, IJmond meets Achterhoek. Twee bedrijven met elk een dikke twintig jaar ervaring in de industriële logistiek. Sjoerd Otten van DLS vertelt over deze succesvolle en kansrijke match.

Interessant alternatief voor system integrators

De eerste gedeelde opdrachtgever van Hexapole en DLS was logistiek dienstverlener ViaEurope, met een e-hub in Amsterdam. De co-creatie van de twee partners pakte in dit traject naar volle tevredenheid uit. En zeker ook voor eindgebruiker ViaEurope. Natuurlijk heeft DLS in dit soort logistieke projecten vaker te maken met softwareleveranciers. Meestal fungeert een system integrator daarbij als hoofdaannemer, die verantwoordelijk is voor het complete proces inclusief de softwareontwikkeling. Echter, niet elke organisatie wil in zee gaan met een overkoepelende system integrator. De samenwerking tussen DLS en Hexapole was voor ViaEurope in ieder geval interessant genoeg om voor een andere insteek te kiezen.

Oplossen van logistieke puzzels

Ook groothandelsbedrijf EDCO uit het Brabantse Deurne worstelde met een logistiek vraagstuk dat moest worden aangepakt. Zij benaderden DLS in 2018 met de vraag of de tandem DLS/Hexapole ook voor EDCO een vergelijkbare logistieke puzzel zou kunnen oplossen? Om een lang verhaal kort te maken: inmiddels zijn de contracten ondertekend en hebben zowel DLS als Hexapole de eerste stappen in het project uitgevoerd. Naar verwachting wordt het eindproduct midden 2020 aan EDCO opgeleverd.

Twee expertises, één eindproduct

In het EDCO-project kunnen DLS en Hexapole volledig excelleren op hun vakgebied. DLS levert vanzelfsprekend de engineering en de volledige mechanica. De maatwerksoftware komt natuurlijk uit de koker van Hexapole, en wel op twee niveaus: de machinebesturing (level 1) en de overkoepelende software-laag met business rules en database (level 2). En die specifieke expertises resulteren uiteindelijk in één gezamenlijk eindproduct. EDCO heeft zelf de integrator-rol op zich genomen, waarbij DLS en Hexapole beide extra inspanningen verrichten om EDCO te ondersteunen.

Vertrouwen en delen

De bijzondere samenwerking tussen Hexapole en DLS is gebaseerd op gegroeid vertrouwen, flexibiliteit en op de bereidheid om verder te kijken dan de eigen neus lang is. Het klikt, en dat is cruciaal. De verantwoordelijkheid voor dit hele traject wordt gedeeld, ook door de klant. Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt. De unieke combinatie en rolverdeling zorgt ervoor dat een dergelijk complex project ook zonder afzonderlijke integrator kan worden uitgevoerd. Een mooi voorbeeld van ondernemen met visie en betrokkenheid. En een beetje lef.