IT-ondersteuning met vakmensen en maatwerksoftware bij Tata-steel

Hexapole Automatisering bestaat in 2019 30 jaar. Een uitstekende aanleiding om de komende maanden een aantal artikelen te plaatsen over succesvolle projecten. De aftrap van deze serie: onze dienstverlening aan Tata Steel, met ontwikkeling van maatwerksoftware en detachering.

De relatie tussen Hexapole Automatisering en Tata Steel is al net zo oud als Hexapole zelf. De wereldwijd opererende staalgigant heette toen overigens nog Koninklijke Hoogovens. Al die jaren heeft Hoogovens/Corus/Tata Steel doorlopend medewerkers van Hexapole ingehuurd voor complexe softwareprocessen. En niet voor een maandje, maar langdurig. Inhuurtermijnen van jaren waren (en zijn nog steeds) eerder regel dan uitzondering.

Waarom koos Tata Steel en zijn voorgangers voor Hexapole? Het antwoord ligt eigenlijk voor de hand. Wij beschikken over specialistische software-expertise die continu wordt geactualiseerd. Het samenwerkingsverband met Hexapole heeft Tata dan ook regelmatig geholpen in tijden waarin grote automatiseringsslagen noodzakelijk waren. Daarnaast houden wij jaarrond de software van een aantal grote installaties up-to-date en werken we mee in 24-uurs beschikbaarheidsdiensten voor cruciale computersystemen. Om duidelijk te maken wat ons werk voor Tata Steel in de praktijk inhoudt, een paar sprekende voorbeelden van onze samenwerking.

  • In de magazijnen van Tata Steel staan dagelijks tien- tot twintigduizend rollen verpakkingsstaal van twintig ton per stuk. Een indrukwekkend beeld, niet? Om dit product klaar te maken voor de klant worden 24/7 handelingen verricht, variërend van uitwalsen tot kwaliteitscontrole. Dit geautomatiseerde proces wordt aangestuurd door software die is ontwikkeld door een gespecialiseerd team waarin Hexapole-medewerkers een belangrijke rol speelden. En nog altijd zit een van onze mensen hier aan de knoppen voor dagelijks beheer en bijbouwen van nieuwe functionaliteiten. Een IT-oplossing van serieuze omvang, dat mag duidelijk zijn.
  • Ook heeft Hexapole voor Hoco RST, een 50% joint-venture van Tata Steel, in de jaren negentig software ontworpen om het verchroomproces van de staalwalsen van Tata te automatiseren. Een nauwsluitend procedé dat nodig is om de walsen rond de klok glad te houden. Deze software is door ons gekoppeld aan de IT-systemen van Tata Steel, een structuur die ruim vijftien jaar uitstekend heeft gefunctioneerd.

Voor de staalproducent uit Velsen-Noord is onze kennis van zaken over maatwerksoftware dus extreem waardevol. Omgekeerd is Hexapole Automatisering er natuurlijk trots op al zó lang een opdrachtgever als Tata Steel te hebben. Ook onze gedetacheerde medewerkers op locatie vinden het prettig om voor Tata te werken, vanwege de inhoud van het werk en de collegiale bedrijfscultuur. Het verschil tussen interne en externe mensen is voor hen nauwelijks voelbaar. Wat Hexapole betreft is Tata Steel dan ook een klant om nog lang te koesteren!